Rakennuksia pienille- ja vähän isommillekin!

RAKENNUKSIA PIENILLE JA VÄHÄN ISOMMILLEKIN

Tämä Juha Lähdeojan teksti on julkaistu Konalan Sanomissa syyskuussa 1989 ja siirretty nettisivuille kirjoittajan luvalla.

”Hilapellon uusi koulu on kesän aikana saanut hahmonsa. Se valmistuu helmikuussa 1990. Vanhan Hämeenkyläntien reunassa oleva työmaataulu kertoo rakentajaksi Rakennusliike E.J. Luoman. Nimen takaa löytyy konalalainen yrittäjä, jonka työn jälkiä on paikkakunnalla runsaasti.”

– Muutin Konalaan vastavalmistuneena rakennusmestarina 1959. Ja tännehän sitä tuli jäätyä, kertoo Erkki Luoma. Ensimmäinen oma talo valmistui Kyntäjäntielle 1961. Sen jälkeen on tullut rakennettua omaan käyttöön vielä kaksi taloa, kaikki melkein näköetäisyydellä toisistaan.

Todellinen perheyritys

Oman rakennusliikkeen Erkki Luoma perusti 15 vuotta sitten. – Olen tarkoituksella pitänyt toiminnan melko pienenä. Näin voin itse valvoa ja vastata kaikista töistä, eikä rakennusalan tunnetusti kovat riskit nouse kohtuuttomiksi. Yleensä käynnissä on vain yksi hanke kerrallaan. Rakennusliike E.J. Luoma on todellinen perheyritys: kaikki kolme poikaa ovat saaneet rakennusalan koulutuksen ja mukana liikkeen töissä. Vaimo hoitaa konttorin. Ulkopuolisia työntekijöitä on ollut enintään 6 – 8, kuten tälläkin erää Hilapellon koulun työmaalla.

– Osallistun itse töihin työmailla. Kun sitten hoidan tarvikehankintoja ja liikkeen ”johtamisen”, venyy työviikko usein tuplaksi toisen palveluksessa olevan työaikaan verrattuna. Viime aikoina olen siirtänyt paljon vastuuta pojille, ja pyrkinyt sillä tavoin keventämään omaa työmäärääni. Yrittäjäeläkkeelle jääminenkin on jo lähivuosien suunnitelmissa.

Rakennuksia pienille ja vähän suuremmillekin

Viime vuosina Erkki Luoma on rakentanut useita päiväkoteja Helsingin kaupungille. Oma Karhimme on yksi niistä. Konalaan on noussut myös rivi- ja paritaloja sekä muutama omakotitalo. Asunrakennukset Luoma on itse suunnitellut.

– Käytännön rakentaja suunnittelee usein rakennusteknisesti sujuvampia rakennuksia kuin teoriapohjalta lähtevät arkkitehdit. Vastaavasti arkkitehdin jälki on usein silmälle miellyttävämpi, pohtii Luoma. Vaikka rakentaminen onkin viime vuosina periaatteessa rationalisoitunut ja nopeutunut, ovat suunnittelijat piirtäneet monimutkaisempia ratkaisuja, jotka sitten estävät uuden tekniikan täysimääräisen hyödyntämisen.

Erkki Luoma muistelee, että vain parissa kaupungin päiväkodissa on kyetty hyödyntämään elementtitekniikkaa, joka esim. omakotirakentamisessa on jo vallitsevaa. Muun muassa Hilapellon koulu rakennetaan ns. paikalla perinteisellä tekniikalla.

Päätökset saatava nopeammin

Vaikka Erkki Luoma onkin ollut nimenomaan päiväkotien rakentamisessa kaupungin ”hovihankkija”, löytyy yhteistyöstä kaupungin kanssa kritiikinkin sijaa:

 – Yleensä urakkatarjoukset jätetään elo-syyskuussa, ja niiden edellytetään olevan voimassa kolme kuukautta. Kun asia saadaan päätökseen onkin jo talvi, ja olosuhteet rakentamisen aloittamiseen huonoimmat mahdolliset. Varsinkin pieni yrittäjä on ihmeissään, kun pakkaset ja lumet tulevat ja kesällä tehdyn tarjouksen pohjalta pitäisi lähteä töihin. Päätöksentekoa pitäisi ehdottomasti nopeuttaa, sanoo Luoma. Hän ei ole jättänyt asiaa marinan asteelle, vaan tuonut asian kaupungin johdon tietoon. Ongelma on myönnetty, ja jonkin verran parannusta on tullut.

– Ehkäpä suorapuheinen tyylini on saanut joidenkin virkamiesten karvat pystyyn. Minä kun olen tottunut sanomaan miten asiat ovat, naurahtaa syntyjään pohjalainen Luoma.

– Muuten kaupunki on kyllä reilu sopimuskumppani. Se täyttää aina omat velvoitteensa eikä maksujen kanssa ole ollut vaikeuksia. Enhän muuten olisi näin paljon kaupungille rakentanutkaan.

Koulutammeko liikaa ”herroja”?

Nykyään valitetaan kovasti ammattitaitoisen työvoiman pulaa pääkaupunkiseudulla. Onko ongelma suuri?

– Meillä on oman perheen työpanos niin suuri, ettei työvoimapula pääse pahiten haittaamaan. Suurilla rakentajilla ongelma on vakava. Ammattitaitoisia rakennusmiehiähän tulee pääkaupunkiseudulle kaukaa maaseudulta.

– Enemmän pitäisi kyllä pohtia ilmiön syitä. Itse olen sitä mieltä, että Suomessa koulutetaan liikaa ”herroja”, jotka sitten turhautuvat kirjoituspöytiensä ääressä kun koulutusta vastaavia töitä ei löydykään. Myös käytännön ammateissa, ainakin rakentamisessa, tarvitaan älyä ja oivallusta ja se antaa tekijälleen henkistäkin tyydytystä. Vaikka kaikki tietävät, ettei valkoinen kaulus takaa enää edes samaa tulotasoa kuin haalarit, on tungos lukioihin ja korkeakouluihin valtava, mutta ammattikouluihin hakijoita liian vähän.

– Oma syynsä on myös liian kattavalla sosiaaliturvalla. Suomessa kun pärjää työtä tekemättäkin.

Kilpailu pitää pirteänä

Erkki Luoma oli nuorena kova urheilija; kolmella tuhannella metrillä kansallista tasoa.

– Olin pitkän aikaa urheilematta, mutta keski-iässä iski koko kuntoiluhimo, joka johti sitten maratonjuoksun harrastamiseen aika tosissaankin, edellytyksiä kun oli.

– Tein sitten sen erehdyksen, että ryhdyin voiman hankintaan kuntokoulussa. Sitä eivät paikat oikein kestäneet ja niin piti luopua myös maratonharrastuksesta. Joku mukava urheilulaji pitäisi kyllä eläkepäivien varalle keksiä, kilpailu kun on verissä – eihän tässä muuten yrittäjänäkään olisi pärjännyt, tuumi Erkki Luoma.